VERHUURDERS WILLEN NIET en MINISTER LUISTERT NIET

Minister maakt geen werk van initiatiefrecht huurders

11 juli 2018

Minister Ollongren gaat niet aan de slag met een initiatiefrecht voor huurders. De Tweede Kamer had haar opgeroepen de mogelijkheid voor initiatiefrecht van huurders te onderzoeken. Met dit initiatiefrecht zouden huurders een redelijke aanpassing aan de huurwoning kunnen afdwingen wanneer de verhuurder niet in beweging te krijgen is. Denk daarbij aan de verduurzaming van huurwoningen of het aanpassen van een woning voor bewoners met een zorgvraag.

Verhuurders willen niet.
Verhuurders willen zelf kunnen besluiten wanneer ze een woning verduurzamen, om zo afwegingen te kunnen maken over hun voorraad woningen. De Woonbond wijst er op dat het initiatiefrecht dit niet in de weg staat. Dat hangt immers samen met de redelijkheid van het voorstel van de huurder. Maar juist verhuurders die niet willen  kunnen door het initiatiefrecht toch in beweging worden gebracht.

Achterhaald intitiatiefrecht
Huurders hebben nu wel initatiefrecht op drie vlakken: dakisolatie, muurisolatie en vervanging van een slechte cv-ketel. Dit initiatiefrecht sluit niet aan bij de woningverbeteringsvragen van de huidige tijd: gasloos, zonnepanelen, “Nul op de meter”, of het aanbrengen van voorzieningen die langer zelfstandig wonen mogelijk maken.

Geplaatst in Uncategorized.