Gerichte aanpak energiearmoede huurders

25 oktober 2021

Bron: De Woonbond

Veel huurders komen in grote problemen door de explosieve stijging van de energieprijzen. Ruim een half miljoen Nederlanders leeft al in energiearmoede. 87% van hen is huurder. Verwacht wordt dat door de hoge prijs van gas, warmte en elektra het aantal huurders dat in energiearmoede leeft de komende maanden gaat toenemen.

Daarom opent de Woonbond vandaag het Meldpunt Energiealarm. Gelijktijdig start de Woonbond de campagne ‘Haal energie uit je rekening’. Met het meldpunt wil de Woonbond aantonen welke problemen er spelen bij huurders in onzuinige woningen

Op het Meldpunt Energiealarm kunnen huurders melding maken van de problemen die ze hebben om hun huis warm te krijgen en de maatregelen die ze zelf al genomen hebben. Er zijn momenteel mensen die in de kou zitten om maar niet tegen te hoge stookkosten aan te lopen en met bubbeltjesplastic tegen de ramen en truien en mutsen aan de winter doorkomen in hun slecht geïsoleerde woning.”.

Huurders in slecht geïsoleerde woningen hebben de grootste problemen. Maatregelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en brievenbusborstels, helpen dan nauwelijks. Om de energierekening te verlagen moeten deze woningen geïsoleerd worden, maar dat kunnen huurders niet zelf doen. Daarin zijn zij afhankelijk van hun verhuurder. Zolang de verhuurder niets doet, zitten deze huurders in de kou en met een extreem hoge energierekening.

Begin oktober stuurde de Woonbond een brief aan de Tweede Kamer met de oproep om de huren voor woningen met de slechtste labels onmiddellijk te bevriezen en de huurtoeslag te verhogen. Zo is er een prikkel voor verhuurders om de minst zuinige woningen te verduurzamen en worden huurders met een laag inkomen en hoge woonlasten op de korte termijn geholpen met de hogere huurtoeslag. Binnenkort komt de Woonbond met verder doorgerekende voorstellen naar de Kamer.

Vandaag start ook de campagne Haal energie uit je rekening. Daarin helpt de Woonbond huurders de energierekening te verlagen of binnen de perken te houden. Elke besparing loont nu de energieprijzen zo hoog zijn. Korter douchen en de verwarming op tijd laag zetten, bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan, heeft echt effect op de energierekening.

De Woonbond geeft adviezen die nuttig zijn voor huurders, want de meeste bespaaradviezen vooral gericht zijn op kopers. Huurders hebben niet dezelfde mogelijkheden als kopers, omdat huurders in het algemeen helemaal niet kan investeren, zelfs niet in kleine maatregelen. Als je aan het eind van de maand geen geld overhoudt, dan kan je zelfs geen radiatorfolie of waterbesparende douchekop kopen.”

Geplaatst in Nieuws, Van de Woonbond.