Huurders hebben minder te besteden dan kopers

Huurders hebben minder te besteden dan kopers

29 mei 2018.

Huurders hebben na aftrek van woonlasten vaak een stuk minder geld te besteden dan kopers bij een zelfde inkomen Huisje van eurobiljetten

Dat verschil loopt onder het huidige kabinetsbeleid alleen maar op. Kopers gaan er in de huidige regeerperiode in koopkracht veel meer op vooruit dan huurders. Het NIBUD heeft verschillende type huishoudens huurders en kopers met elkaar vergeleken.

Lager besteedbaar inkomen

‘Het besteedbaar inkomen ligt bij huurders vaak lager. Dat scheelt soms een paar tientjes, maar dat loopt op tot een paar honderd euro per maand. Huurders die geen huurtoeslag ontvangen staan er in bijna alle vergelijkingen slechter voor dan kopers. Een ouder hurend stel met een bescheiden middeninkomen heeft maandelijks maar liefst € 266,- minder te besteden dan kopers in de dezelfde categorie.

Koopkracht woningeigenaren stijgt harder

Om het gat tussen huurders en kopers niet verder te laten groeien moeten de huren omlaag. Met huren die boven inflatie stijgen zien we juist dat huurders nog verder afzakken. In bijna alle inkomensgroepen is de koopkrachtontwikkeling na betalen van woonlasten bij kopers positiever dan bij huurders. ‘Vaak verschilt het enkele tientjes per maand, maar het loopt op tot € 84,- per maand.’ Gemiddeld genomen gaan kopers er in 2021 € 107,- op vooruit, en huurders € 55,-.

Sociale huurder ruim 30% inkomen kwijt aan wonen

Wie een sociale huurwoning heeft, met een maandlast tot € 710,-, betaalt vaak een derde van het inkomen aan huur. Huurders in de vrije sector (boven € 710,-) besteden zelfs ruim 42% van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten. Blijkt uit de Lokale Monitor Wonen.

Huurverlaging

Een huurverlaging van 10% zou er juist aan bijdragen dat het gat tussen huurders en kopers in koopkrachtontwikkeling kleiner wordt. Hiervoor pleit de Woonbond al geruime tijd.

Geplaatst in Nieuws.